Біодобрива - продукти, які отримуються шляхом безкисневого бродіння органіки (залишків рослин, гною, посліду тощо). Це ефективне підживлення, що позитивно впливає на овочеві, зернові та плодово-ягідні культури. Воно дає змогу помітно збільшити врожайність і підвищити якість с/г продукції навіть на виснажених ґрунтах.
Розрізняють такі види:
Бактеріальні - відповідають за накопичення азоту, калію і фосфору в ґрунті.
Грибкові (на основі сапрофітів) - живлять рослини корисними елементами.
Гумінові - сприяють розкладанню органіки та її трансформації в речовини, що підвищують родючість ґрунту.
Біогумуси - збагачують ґрунт і рослини поживними компонентами.
Більшість продуктів випускаються в порошковій або гранульованій формі, але є і рідкі біодобрива. Всі вони ефективні в застосуванні, головне - дотримуватися дозування і використовувати розчини відразу після приготування.
Механізм дії
Натуральне підживлення вирізняється практично 100% засвоюваністю. Воно вирівнює кислотно-лужний баланс ґрунтів на ділянці і зменшує їхнє виснаження за сезон. У ґрунті відновлюється рівень макро- і мікроелементів навіть після культур, що "витягують" більшість поживних речовин. Крім того, створюється природний захист від патогенних мікроорганізмів.
Біодобрива для картоплі, моркви, капусти, огірків, буряка, полуниці та інших плодово-овочевих культур допомагають збільшити врожайність у 2-3 рази. При цьому вони не накопичуються в товщі плодів, перетворюючись на нітрати. Захист від хвороботворної мікрофлори забезпечує збір великих і неушкоджених овочів та фруктів.
Склад
Біодобрива для рослин мають у своєму складі бактерії, що поліпшують структуру і склад ґрунту. Природні процеси гниття органіки та утворення гумусу забезпечують накопичення всіх важливих компонентів у кореневому шарі.
Багато біопідживлюючих препаратів містять нітрагін і ризоторфін - препарати, одержувані з бульбочкових бактерій. Вони затримують атмосферний азот і змінюють його форму на доступну рослинам. Добрива з фосфоробактерином доставляють у ґрунт спори, що виводять фосфор з органічних сполук. ЕМ-препарати містять цілий комплекс корисних мікроорганізмів, що збільшують родючість ґрунту.
Вплив біодобрив
Біодобрива для полуниці, картоплі, помідорів та інших садово-городніх культур за багатьма показниками перевершують інші органічні засоби. Вони не дають ґрунтам виснажуватись навіть за щорічного використання, покращують структуру ґрунту і підвищують відсоток гумусу.
Біодобрива необхідні для:
стимуляції росту рослин;
насичення культур амінокислотами;
збільшення вмісту білка і клейковини в зерні;
отримання плодів із кращими смаковими якостями;
максимальної олійності олійновмісних культур;
відновлення родючості ґрунту натуральним шляхом;
захисту посадок від патогенних мікроорганізмів.
При використанні біопідживлювання с/г продукція зростає екологічно чистою.
Рекомендації щодо застосування
При виборі біодобрива, потрібно орієнтуватися на особливості та специфіку застосування. Так, для збільшення врожайності більше підійде біогумус або гумінові добавки, а для насичення ґрунту поживними речовинами і захисту від патогенної мікрофлори - бактеріальні та грибкові препарати. Крім того, важливо враховувати призначення. Деякі добрива використовуються для обробки насіння, інші - для поливу саджанців, треті - для підготовки ґрунту навесні або восени.