Agrohim on Facebook
0 800 210-076 (звонок бесплатный)
24.03.2021 / (984 )

Біологічні засоби захисту: міф чи реальність?

Біологічні засоби захисту: міф чи реальність?

Біологічні засоби захисту не є новинкою, більш того, воно є старшими за хімію. Примітно, що найпопулярніші біопестициди створені ще за часів СРСР. Не дивно, що за останні 30 років, доки хімічні засоби захисту розвивалися шаленими темпами, “біологія” поступово втрачала свої позиції. Та з часом ми почали розуміти, що хімія є токсичною не лише для шкідників, але й для нас самих. Крок за кроком ми повертаємося до біологічного землеробства, то ж настав час краще знати її інструменти.


“Жива культура” та “метаболіти”


Існує два основних види біологічних ЗЗР. Їх легше зрозуміти на прикладі йогуртів та квасу. Йогурти корисні тим, що містять лакто-та біфідобактерії, живі бактерії - живу культуру. Якщо вони загинуть, то йогурт втратить всю свою користь. Саме тому виробники якісної продуктів розливають йогурти в непрозорі, стерильні та стійкі до пошкоджень пляшечки. Пиво теж є мікробіологічним продуктом, що створюється дріжджами. Але нам зовсім не обов`язково зберігати їх живими, нам достатньо зберегти їх метаболіт - етиловий спирт. Для цього достатньо напівпрозорої пляшки.

Отже, метаболіти - це речовини, які виробляють мікроорганізми.

Чому це важливо: рідкі препарати на основі живих культур мають короткий термін зберігання (до 2-3 місяців) та потребують якісної тари. Сухі препарати зберігаються довше (півроку і більше). А засоби захисту на основі метаболітів (Актофіт, Актарофіт, тощо) можуть зберігатися роками. Там немає живої мікрофлори.


Якими бувають метаболіти


Антибіотики. Це речовини, які виділяє один мікроорганізм, щоб конкурувати з іншим шляхом його знищення (Триходермін, Фітоспорин/Фітодоктор

Ферменти. Мікроорганізми не мають шлунка, тому вони спочатку переварюють їжу, потім її споживають. Для цього вони виділяють ферменти, що руйнують органічну речовину. У тому числі, клітини патогенів.  (Триходермін, Фітоспорин/Фітодоктор)

Вітаміни та фітогормони. Деякі мікроорганізми залежать від кореневих виділень рослин. Тому вони стимулюють їх ріст та розвиток, щоб піклуватися про свого “годувальника”. (Триходермін, Фітоспорин/Фітодоктор, Боверин та ін.)

Отруйні речовини. Деякі мікроорганізми здатні вбивати комах, щоб потім живитися їх тільцями. (Актофіт, Актарофіт, Лепідоцид, Колорадоцид, Бітоксибацилін).


Сумісність з “хімією”


3 найпопулрніші класси “хімії”: гербіциди (отрута для рослин), фунгіциди (отрута для мікроорганізмів) та інсектициди (отрута для комах). Гербіциди та інсектициди в більшості випадків сумісні з біологією, бо вони не є отрутою для мікрофлори.

З фунгіцидами все складніше. При внесенні їх в грунт (наприклад, Фундазол, Превікур/Магнікур Енерджі, Тирам тощо) та насіння (протруювачі від хвороб), вони будуть “вбивати” корисні мікроорганізми, але добре поєднуються з метаболітами (Актофіт, Актарофіт).

При обприскуванні листя фунгіциди можна поєднувати з Фітодоктор Лист та Триходермін, тому що ці живі культури в будь-якому випадку гинуть під сонячними променями, але вони теж виділяють метаболіти. Тому Фітодоктор та Триходермін проявлятимуть ріст стимулюючу дію.

Увага! Лепідоцид, Колорадоцид, Боверин з фунгіцидами застосовувати заборонено.


Обробка бульб та розсади


Для обробки розсади рекомендовано застосовувати Ентоцид (від шкідників) та Фітодоктор Старт (від хвороб). Можна додавати фосфорні добрива, інсектициди Актара, Прованто Максі та їх аналоги. Використовувати фунгіциди заборонено!

Для обробки бульб застосовують Картоплекс та Фітодоктор Старт, вони сумісні з тими ж інсектицидами та протруйниками (Актара/Номінал Ультра, Антихрущ, Матадор/Вітакс/Гаучо). У разі гострої необхідності, їх можна застосовувати разом з фунгіцидними протруювачами: Максим/Сидгард, Селест Топ, Тирана в мінімально-рекомендованих дозах.


Наши преимущества

Элемент дизайна

Гарантия качества

Все товары, предлагаемые нашим интернет-магазином, соответствуют высоким стандартам качества. Компания «Агро-Хим» берет на себя всю ответственность за качество продукции и гарантирует возврат денег, если клиент останется разочарованным приобретенным товаром.

Элемент дизайна

Низкая цена

Интернет-магазин «Агро-Хим» является официальным дилером компаний – лидеров на рынке производства средств защиты растений, удобрений и семян. Сотрудничая с нами, Вы избегаете наценок посредников и получаете возможность приобретать товар по цене производителя.

Элемент дизайна

Доставка по всей Украине

Компания «Агро-Хим» предоставляет возможность доставки своей продукции в любую точку Украины. Мы сотрудничаем со всеми крупными компаниями-перевозчиками, которые предоставляют существенные скидки на оплату своих услуг всем клиентам нашей компании.

Элемент дизайна

Выгодное сотрудничество

Главный девиз компании «Агро-Хим» – индивидуальный подход к каждому клиенту. Работая с нами, Вы имеете возможность выбрать для себя самые подходящие условия сотрудничества. Мы открыты к диалогу и готовы обсуждать любые варианты выгодного сотрудничества.

Элемент дизайна

Обновление ассортимента

Наши специалисты постоянно отслеживают украинский и зарубежный рынок средств защиты растений, удобрений и семян. Новые интересные предложения производителей попадают в ассортимент интернет-магазина «Агро-Хим» только после тщательного тестирования.

Элемент дизайна

Команда профессионалов

Все сотрудники компании «Агро-Хим» – компетентные специалисты с большим опытом в сфере продаж СЗР и семян. В любой момент они с радостью готовы предоставить каждому клиенту интернет-магазина профессиональную консультацию по всем возникшим вопросам.

\